Direct uit voorraad leverbaar • Gratis bezorging • Gratis retour • Handgemaakt in Nederland

Het is zover. Je keuze voor een keuken is gemaakt. Het blad uitgezocht en de afmetingen zijn bepaald. Tijd om na te denken over de verlichting in je keuken, hoe ga je de verlichting in je keuken kiezen, kies je voor een hanglamp in je keuken? Iets om vooraf al goed over na te denken.

Alle ruimte boven je kookeiland voor een hanglamp

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om te kiezen voor een afzuiging in de kookplaat. Dit heeft als voordeel dat de afzuiging niet boven je kookeiland hoeft te hangen en je er niet tegenaan zit te kijken. Daar waar ik zelf nog wel twijfel had of een dergelijke afzuiging wel voldoende zou afzuigen, kan ik ronduit zeggen, het werkt helemaal top. Wij hebben dan ook gekozen voor de Bora, die zit midden in de kookplaat en werkt hartstikke goed. Maar goed, je hebt ook een kookplaat met afzuiging van bijvoorbeeld het merk Siemens. Nu dit dus mogelijk is, is er boven het kookeiland alle ruimte om mooie verlichting op te hangen.

 Waar moet ik aan denken bij een hanglamp in de keuken?

Nu is het erg belangrijk dat er goede verlichting in de keuken is. In eerste instantie is het natuurlijk de bedoeling dat er gekookt wordt, waarbij het erg prettig is om goed licht te hebben. Licht waarbij je goed ziet wat je in de keuken aan het doen bent en dit wordt dan ook functioneel licht genoemd. Zeker belangrijk als je kijkt naar de donkere dagen in de winter. Maar wat ook niet onbelangrijk is, is dat het in de avond sfeer geeft. Door te kiezen voor dimbare verlichting, is het mogelijk om ’s avonds je kookeiland extra sfeer te geven.

Hoe hoog hangt een hanglamp boven een kookeiland?

Om de beste omstandigheden te creëren, moeten de lampen 75-80 cm boven het werkoppervlak van je keuken hangen. Pas er wel voor op dat je de hanglamp niet te hoog hangt, zodat je constant in het licht kijkt. En wat ook erg belangrijk is, is dat het licht niet achter je schijnt, want dan sta je in de schaduw te werken en dat wil je niet.

Wat is een mooie afmeting voor een hanglamp?

Nu zijn er allerlei mogelijkheden als het gaat om een hanglamp boven je kookeiland. Je kunt een aantal hanglampjes op een rij hangen. Dit geeft rust en ruimte. Let hierbij op dat de afstand tussen de lampjes ongeveer 80 cm bedraagt en zorg ervoor dat het lichtoppervlak elkaar raakt of ietwat overlapt.

Mocht je keuze vallen op een lamp uit 1 stuk, dan is het advies bij een kookeiland van 220 – 260 te kiezen voor een 180 cm hanglamp. Zo valt de lamp binnen de afmeting van het kookeiland. Dat is niet alleen optisch mooier, maar ook functioneler.

Voor een kookeiland met lengte van 180 – 220 cm is 150 cm een goede keuze en bij kleinere kookeilanden is de mogelijkheid voor een 120 cm een prima keuze.

Tegenwoordig zijn er ook hele grote kookeilanden en dan is het ook een optie te kiezen voor 2 lampen naast elkaar, dit geeft een iets speelser effect.

Wil je advies over een hanglamp in je keuken, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee.