Direct uit voorraad leverbaar • Gratis bezorging • Gratis retour • Handgemaakt in Nederland

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst de vraag te stellen. Welke lampen zijn dimbaar?

Wat is een dimmer?

 

Een dimmer is een apparaat dat wordt gebruikt om het licht in een ruimte te reguleren door de stroomsterkte van het elektrische circuit te wijzigen. Dit kan worden gedaan door middel van een schakelaar of een draaiknop op de dimmer zelf. Led-verlichting kan met een dimmer worden gebruikt, hoewel het belangrijk is om er rekening mee te houden dat niet alle led-verlichting geschikt is voor gebruik met een dimmer. Sommige led-verlichting is speciaal ontworpen om met een dimmer te werken, terwijl andere led-verlichting alleen geschikt is voor gebruik met een constante stroomsterkte.  

 

Welke ledlampen zijn dimbaar?

Om led-verlichting te kunnen dimmen, heb je uiteraard een dimmer nodig.
Niet alle soorten dimmers zijn echter geschikt voor het dimmen van led-verlichting. Hoe werkt het precies en waar moet je op letten bij de aanschaf en het gebruik van dimbare ledlampen? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Hoe werkt een dimmer voor LED?

De lichtgevende elementen in LED-lampen worden logischerwijs LED’s genoemd. De drie letters staan ​​voor “Light Emitting Diode”. Hoe meer stroom oftewel vermogen er door de LED stroomt, hoe meer licht deze uitstraalt. Het omgekeerde is ook waar; hoe lager het vermogen, hoe minder licht er wordt uitgestraald.

Hoe controleer je of een LED-lamp dimbaar is?

In de meeste gevallen wordt er bij een product vermeld of deze dimbaar is en op welke manier deze dimbaar is.

Soorten dimmers:

Wanddimmer

Dimbaar kan zijn via een ‘externe’ wanddimmer. Deze wordt vaak niet meegeleverd, maar is wel te verkrijgen.

Snoerdimmer

Of er zit een snoerdimmer op. Dit wil zeggen dat je de stekker in het stopcontact doet en de lamp met een snoerdimmer hard of zacht te zetten is.

Afstandsbediening

In de meeste gevallen hebben LED lampen ook dimbare varianten. LED-verlichting wordt niet altijd standaard gedimd. Vermeld dus zeker de termen “dimbaar” en/of “dimbaar” in de productnaam of specificatie. Zo weet je zeker dat de betreffende led lamp ook echt dimbaar is. Hieronder hebben we een aantal populaire dimbare LED lampen voor je op een rijtje gezet.

Draadloze dimmer

Dimbare LED-lampen kunnen over het algemeen niet worden gebruikt met de “ouderwetse” dimmers die worden gebruikt voor gloeilampen. Hiervoor heeft u een nieuwe of speciale LED-lichtdimmer nodig. Sommige LED-lampen kunnen worden gedimd met behulp van de “ouderwetse” (leading edge) dimmers die worden gebruikt voor gloeilampen.

LED-lampen kunnen niet gedimd worden met traditionele dimmers. Wanneer u een LED-lamp aansluit op een normale dimmer, kan er ernstige schade aan de LED lamp gebrancht worden. De elektronica van LED-lampen werkt anders dan gloeilampen of andere verlichtingsapparaten, daarom heb je een speciale LED-dimmer nodig.

De juiste LED-dimmer kiezen

Zoals u weet, kan niet elke LED-lamp gedimd worden. Je hebt dus een dimbare LED-lamp nodig en natuurlijk een LED-dimmer om het hele systeem te laten werken.

LED-dimmers maken het mogelijk om op verschillende momenten de juiste sfeer neer te zetten, van helder licht (werklicht)  tot sfeerlicht in de avond.

Wil je de advies? Neem dan contact met ons op of ga direct naar de LED dimmer die past bij de ByLum.