Hoe maak ik een lichtplan?

Verlichting is vaak een ondergeschoven onderwerp als het gaat om het inrichten van de woonkamer en de keuken, terwijl verlichting juist in de wintermaanden erg belangrijk is en sfeerbepalend. Met dit lichtplan kunt u een begin maken voor de verlichting in uw woonkamer en keuken.

Basisverlichting:

Dit is algemene verlichting, eigenlijk de eerste verlichting die u aandoet als u binnenkomt in een donker huis. Dit zijn een of meerdere lampen in huis die de volledige ruimte in een keer verlichten. Dit kunnen spotjes zijn of een grote hanglamp boven de eettafel.

Functionele verlichting:

Dit is verlichting die met name gericht is voor praktische doeleinden. Het lezen van een krant, uitlichten van een kunstwerk of een lamp boven kookeiland. Deze lampen zitten er met een doel. Vaak worden deze lampen ook ingezet om sfeer in te voegen, doordat deze lampen dimbaar zijn.

Sfeerverlichting:

Dit zijn vaak dimbare sfeerlampen die vaak ook nog eens decoratief zijn. Ze zijn de finishing touch van het interieur en geven heel erg karakter van het interieur weer.

Hoe maak ik een lichtplan?

Met deze stappen maak je snel een eenvoudig basis lichtplan. Als voorbeeld nemen we de woonkamer en keuken:
Stap 1 – Zorg voor een plattegrond van de woonkamer en de keuken waarop de ramen en meubels ingetekend zijn.
Stap 2 – Teken de basisverlichting in. Zoals gezegd, zijn dit meestal plafondstroompunten of centrale lampen.
Stap 3 – Teken nu de functionele of accentverlichting in. Waar gaat u lezen? Waar hangt het kunstwerk aan de muur dat u wilt uitlichten en waar wordt er werkruimte gecreerd in de keuken?
Stap 4 – Teken als laatste de sfeerverlichting in. Is dit lastig te bepalen op papier? Lichtadviseurs kiezen er nogal eens voor om enkele sfeerlampen in te tekenen die overduidelijk nodig zijn en om de rest van de sfeerverlichting te finetunen bij het stylen van de woonkamer.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.