Wat voor een hanglamp in je keuken?

Het is zover. Je keuze voor een keuken is gemaakt. Het blad uitgezocht, de afmetingen zijn bepaald en keuzes of er lades in moeten of gewone kastjes heb je nog ietswat twijfel over. En dan sta je voor de keuze, hoe ga je de verlichting in je keuken kiezen, kies je voor een hanglamp in je keuken? Iets om vooraf al goed over na te denken.

Alle ruimte boven je kookeiland

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om te kiezen voor een afzuiging in de kookplaat. Dit heeft als voordeel dat de afzuiging niet boven je kookeiland hoeft te hangen en je er niet tegenaan zit te kijken. Daar waar ik zelf nog wel twijfel had of een dergelijke afzuiging wel voldoende zou afzuigen, kan ik ronduit zeggen, het werkt helemaal top. Wij hebben dan ook gekozen voor de Bora, die zit midden in de kookplaat en werkt hartstikke goed. Maar goed, je hebt ook een kookplaat met afzuiging van bijvoorbeeld het merk Siemens. Nu dit dus mogelijk is, is er boven het kookeiland alle ruimte om mooie verlichting op te hangen. 

Wat voor een hanglamp in je keuken

Nu is het erg belangrijk dat er goede verlichting in de keuken is. In eerste instantie is het natuurlijk de bedoeling dat er gekookt wordt, waarbij het erg prettig is om goed licht te hebben. Licht waarbij je goed ziet wat je in de keuken aan het doen bent en dit wordt dan ook functioneel licht genoemd. Zeker belangrijk als je kijkt naar de donkere dagen in de winter. Maar wat ook niet onbelangrijk is, is dat het in de avond sfeer geeft. Door te kiezen voor dimbare verlichting, is het mogelijk om ’s avonds je kookeiland extra sfeer te geven.

Hoe hoog hangt een hanglamp boven een kookeiland?
Om de beste omstandigheden te creeeren, moeten de lampen 75-80 cm boven het werkoppervlak van je keuken hangen. Pas er wel voor op dat je de hanglamp niet te hoog hangt, zodat je constant in het licht kijkt. En wat ook erg belangrijk is, is dat het licht niet achter je schijnt, want dan sta je in de schaduw te werken en dat wil je niet.

Wat is de mooie afmeting voor een hanglamp?

Nu zijn er allerlei mogelijkheden als het gaat om een hanglamp boven je kookeiland. Je kunt een aantal hanglampjes op een rij hangen. Dit geeft rust en ruimte. Let hierbij op dat de afstand tussen de lampjes ongeveer 80 cm bedraagt en zorg ervoor dat het lichtoppervlak elkaar raakt of ietswat overlapt.

Mocht je keuze vallen op een lamp uit 1 stuk, dan is het advies bij een kookeiland van 220 – 260 te kiezen voor een 180 cm hanglamp. Zo valt de lamp binnen de afmeting van het kookeiland. Dat is niet alleen optisch mooier, maar ook functioneler.

Voor een kookeiland met lengte van 180 – 220 cm is 150 cm een goede keuze en bij kleinere kookeilanden is de mogelijkheid voor een 120 cm een prima keuze.

Tegenwoordig zijn er ook hele grote kookeilanden en dan is het ook een optie te kiezen voor 2 lampen naast elkaar, dit geeft een iets speelser effect.

Wil je advies over een hanglamp in je keuken, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee.

Waarom de houten hanglamp van ByLum?

Het interieur van nu is veranderd van compleet wit, witte muren en glanzende witte keukens, naar meer natuurlijke materialen. Pure materialen als marmer, hout en steen doen zijn intrede en zijn tijdloos. Het is tijd om de natuur binnen te laten en te kiezen voor natuurlijke materialen, zo ook de houten hanglamp.

Het is dan ook geen verrassing dat de vraag naar houten hanglampen toeneemt. Hout is een natuurproduct en heeft natuurlijke eigenschappen en daar kies je voor.

Maar wat zijn dan de eigenschappen van hout en waarvoor zou je ervoor kiezen?

– Uniek in zijn soort

– Prachtige nerven zijn te zien

– Het is natuurlijk materiaal en dat straalt rust uit

Eiken houten hanglamp

Eiken is een van de meest gebruikte houtsoorten. Het hout is lichtbruin van kleur en geeft een warme gloed. Eiken hout heeft een rechte nerf, is zeer stabiel en wordt van oudsher toegepast in meubels. Door de rechte nerf heeft het hout een moderne uitstraling en is daarmee erg goed toe te passen.

Wenge houten hanglamp

Wenge is een bijzondere houtsoort en de laatste jaren gestegen in populariteit. Deze houtsoort wordt vaak ingezet om luxe meubelen te vervaardigen. Door de prachtige donkere kleur wordt deze houtsoort nu ook gebruikt voor hanglampen. 

De houten hanglamp van ByLum is van massief hout gemaakt en heeft daardoor ook gewicht. De wenge is door zijn sterke nerf zwaarder dan de eiken hanglamp van ByLum. Het hout wordt geschaafd en gefreesd en daarna geimpregneerd, zodat het vuil en waterafstotend is. Wel is het advies om de houten hanglamp periodiek met een droge doek af te nemen.

Wil je meer informatie over ByLum of een kleurkaart ontvangen, neem dan contact met ons op of maak een afspraak om te kijken in de showroom.

Hoe maak ik een lichtplan?

Verlichting is vaak een ondergeschoven onderwerp als het gaat om het inrichten van de woonkamer en de keuken, terwijl verlichting juist in de wintermaanden erg belangrijk is en sfeerbepalend. Met dit lichtplan kunt u een begin maken voor de verlichting in uw woonkamer en keuken.

Basisverlichting:

Dit is algemene verlichting, eigenlijk de eerste verlichting die u aandoet als u binnenkomt in een donker huis. Dit zijn een of meerdere lampen in huis die de volledige ruimte in een keer verlichten. Dit kunnen spotjes zijn of een grote hanglamp boven de eettafel.

Functionele verlichting:

Dit is verlichting die met name gericht is voor praktische doeleinden. Het lezen van een krant, uitlichten van een kunstwerk of een lamp boven kookeiland. Deze lampen zitten er met een doel. Vaak worden deze lampen ook ingezet om sfeer in te voegen, doordat deze lampen dimbaar zijn.

Sfeerverlichting:

Dit zijn vaak dimbare sfeerlampen die vaak ook nog eens decoratief zijn. Ze zijn de finishing touch van het interieur en geven heel erg karakter van het interieur weer.

Hoe maak ik een lichtplan?

Met deze stappen maak je snel een eenvoudig basis lichtplan. Als voorbeeld nemen we de woonkamer en keuken:
Stap 1 – Zorg voor een plattegrond van de woonkamer en de keuken waarop de ramen en meubels ingetekend zijn.
Stap 2 – Teken de basisverlichting in. Zoals gezegd, zijn dit meestal plafondstroompunten of centrale lampen.
Stap 3 – Teken nu de functionele of accentverlichting in. Waar gaat u lezen? Waar hangt het kunstwerk aan de muur dat u wilt uitlichten en waar wordt er werkruimte gecreerd in de keuken?
Stap 4 – Teken als laatste de sfeerverlichting in. Is dit lastig te bepalen op papier? Lichtadviseurs kiezen er nogal eens voor om enkele sfeerlampen in te tekenen die overduidelijk nodig zijn en om de rest van de sfeerverlichting te finetunen bij het stylen van de woonkamer.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.